Do you have the smarts to compete in an academic decathlon?

03/08/2010 7:19 AM

09/11/2014 2:20 PM

Do you have the smarts to compete in an academic decathlon?

Try answering these sample questions to find out.

Art

1. Watteau’s reception piece was different from other history paintings in that Watteau’s piece

a. was much larger in scale than most

b. was a new genre

c. had an unusual color choice

d. focused on the landscape

e. had many more people in it

2. What technique would you MOST probably use if you were an artist working rapidly outside?

a. arabesque

b. alla prima

c. aspara

d. assemblage

e. a` jour

Music

3. How is the cosmopolitan atmosphere of the Enlightenment MOST evident in that era’s music?

a. nationalism

b. programmatic music

c. learned music

d. hybrid of styles

e. doctrine of effects

4. Changing keys is called

a. coda

b. recapitulation

c. modulation

d. polyphony

e. exposition

Math

5. A particle is moving along a parabola y2= 2x + 3 in such a way that its x-coordinate is increasing at the constant rate of 3 units per second. At what rate, in units per second, is its y-coordinate changing as it passes through the point (3, -3)?

a. -1

b. -2

c. 2

d. 3

e. -2/3

Economics

6. If the price elasticity of demand equals 0.5 (in absolute value), then a 10% increase in the price of a product will result in

a. 0.5% increase in the quantity demanded

b. 0.5% decrease in the quantity demanded

c. 5% increase in the quantity demanded

d. 5 % decrease in the quantity demanded

e. 10% decrease in the quantity demanded

7. If the price level has been rising continuously, then real GDP will

a. always be less than nominal GDP

b. always be greater than nominal GDP

c. be less than nominal GDP in years prior to the base year

d. be greater than nominal GDP in years prior to the base year

e. grow more rapidly than nominal GDP

Language & Literature

8. In Blake’s poem, the phrase, “unbuckled was the shield,” is an example of

a. inverted syntax

b. juxtaposition

c. onomatopoeia

d. pathetic fallacy

e. synecdoche

9. In amassing her assault on nobility and enlisting support for the common man, Wollstonecraft relies heavily upon the use of

a. anaphora and asyndeton

b. ethos

c. logos

d. pathos

e. rhetorical questions

Science

10. When plutonium -239 decays to uranium -235, which of the following types of radiation is emitted?

a. alpha

b. beta

c. gamma

d. cosmic

e. microwave

11. In the correct Lewis dot structure of a nitrogen atom, how many dots should there be around the N?

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

e. 8

Super Quiz- French revolution

12. According to A. A. Lamourette, what was the single source of troubles of the Assembly?

a. abolitionism

b. colonialism

c. millenarianism

d. possibilism

e. factionalism

13. The 1795 French Constitution contained all of the following elements EXCEPT

a. Council of Five Hundred

b. suffrage for male taxpayers

c. Council of Ancients

d. suffrage for married women

e. collective executive of five directors

Answers:

1. B

2. B

3. D

4. C

5. A

6. D

7. D

8. A

9. D

10. A

11. D

12. E

13. D

Modesto Events

Editor's Choice Videos

Join the Discussion

The Modesto Bee is pleased to provide this opportunity to share information, experiences and observations about what's in the news. Some of the comments may be reprinted elsewhere on the site or in the newspaper. We encourage lively, open debate on the issues of the day, and ask that you refrain from profanity, hate speech, personal comments and remarks that are off point. Thank you for taking the time to offer your thoughts.

Terms of Service